Heeft u een UBN nummer nodig?

Heeft de eigenaar een UBN nodig?

 

Beste Dierenkliniek Brandts,

 

Weet jij al wanneer een eigenaar wel of geen UBN nodig heeft? Wij als team PetBase lichten het graag nog een keer toe. UBN staat voor Uniek Bedrijfsnummer en is een uniek nummer voor de locatie waar men de hond of honden houdt. In de volgende gevallen heeft de eigenaar een UBN nodig bij jou als dierenarts en/of chipper:

 

 

 • Voor het aanbrengen, injecteren, van een chip in een hond
 • Voor het doen van een importmelding bij een hond
 • Voor het uitreiken van een paspoort voor een hond. Ook als het oude paspoort vermist, beschadigd of vol is, moet de eigenaar een UBN hebben bij een nieuw paspoort. Voor het uitreiken van een paspoort voor een kat of fret hoeft alleen het nummer van het paspoort worden doorgegeven en hoeft de eigenaar geen UBN te hebben

 

Adviseer de eigenaar al direct bij het maken van een afspraak tijdig een UBN aan te vragen. De eenmalige kosten hiervoor zijn €19,00 en kan gedaan worden via de site van RVO. Voor meer informatie en antwoorden op de veel gestelde vragen over het UBN, nodigen we je uit om ons artikel te lezen op onze supportpagina.

 

Mocht je nog vragen hebben, staan onze experts altijd voor je klaar om te helpen.

 

Met vriendelijke groet,

Het PetBase Team

 

UBN nummer aanvragen

Heb je een UBN nodig?

 

Krijgt jouw hond binnenkort een nestje? Kom je in Nederland wonen met jouw hond? Koop je een hond die nu nog buiten Nederland woont?  Heb je een (nieuw) Europees Dierenpaspoort nodig? Dan moet je sinds 1 november 2021 aan extra verplichtingen voldoen. Het proces van het aanvragen van een UBN wordt hier voor je uitgelegd.
 
Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar je de hond of honden houdt. De regel is dat een UBN nodig is voor het injecteren van een chip, voor het melden van een import en voor elke paspoort uitreiking voor een hond. Is dat niet het geval dan heb je geen UBN nodig!
 
Met ingang van 01-11-2021 zijn diverse officiële meldingen aan de overheid verplicht. Dit moet door de dierenarts (of de chipper) via een van de databanken online gedaan worden bij RVO, een dienst van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij sommige meldingen moeten ook jouw contactgegevens aan RVO worden doorgegeven, door middel van jouw UBN. Let op: je mag nooit het UBN van een ander gebruiken, ook niet van degene waar jouw hond geboren is. Elk UBN is wettelijk gekoppeld aan een persoon en aan een locatie.
 
Chipaanbrengen
Voor het aanbrengen, injecteren, van een chip in een hond is een UBN nodig. Heb je een nest met honden dan heeft jouw chipper / dierenarts ook jouw UBN nodig. 

Import hond
Ga je een hond importeren, of heb je een hond meegenomen uit het buitenland, dan is een UBN nodig. Geef het UBN aan de dierenarts voor de doormelding. 
 
Het EU-dierenpaspoort
Voor het uitreiken van een paspoort voor een hond is het verplicht om het paspoortnummer en het UBN van de eigenaar aan RVO door te geven. Voor het uitreiken van een paspoort voor een kat of fret hoeft alleen het nummer van het paspoort worden doorgegeven en hoeft de eigenaar/houder geen UBN te hebben.
 
Tijdig UBN aanvragen
In de meeste gevallen heb je als nieuwe eigenaar/houder van een hond of kat nog geen UBN. Dan moet je dit tijdig online aanvragen bij RVO. De eenmalige kosten hiervoor zijn € 19,00 (je krijgt achteraf een factuur). Let op: deze registratie is wettelijk verplicht, ook als je één maal een nestje hebt,  één dierenpaspoort aanvraagt of één hond vanuit het buitenland importeert. Ons advies is om al direct bij het maken van de afspraak of voorafgaand aan het importeren jouw UBN bij RVO aan te vragen.  Je doet dat via deze link. Onderaan deze pagina wordt stap voor stap beschreven hoe het aanvragen van UBN voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden in zijn werk gaat.
 
Heb je al een UBN voor een andere diersoort?
Mocht jouw bestaande UBN voor een andere diersoort dan "hond" of "huisdier" erkend zijn, dan is verstandig om dit zo snel mogelijk aan te passen. Klik hier om door te gaan naar de website van RVO. Kies hierbij zelf of je voor jouw honden een apart UBN aanvraagt of de diersoort hond/huisdier laat toevoegen aan jouw bestaande UBN.
 
Toevoegen van jouw UBN aan jouw account
Het is belangrijk dat het door jou aangevraagde UBN in jouw account zichtbaar wordt. Volg hiervoor stap 7 van deze instructies.
 
 
Handleiding UBN aanvragen voor niet-bedrijfsmatig houden van honden

Deze handleiding beschrijft stap voor stap het proces van het aanvragen van een uniek bedrijfsnummer (UBN) voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden. Volg onderstaande stappen om een UBN voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden aan te vragen:

2) Log in
3) Vul jouw gegevens in voor de registratie
4) Bevestig de registratie
5) Jouw UBN wordt weergeven
6) Betaal de aanvraag van jouw UBN
 
Ga naar de website van RVO en klik op de knop ‘Registreren’ voor het aanvragen van een UBN voor het niet-bedrijfsmatig houden van honden

 

 

2. Log in
In dit venster kan je inloggen met eHerkenning, DigiD of EU login. Na het inloggen kom je automatisch in het systeem van RVO.

 

 
3. Vul jouw gegevens in voor de registratie

Wanneer je nog niet bekend bij RVO, hebben zij extra gegevens van je nodig om gebruik te maken van hun diensten. Controleer de gegevens en vul waar nodig aan met jouw e-mailadres, telefoonnummer en rekeningnummer. Klik vervolgens op ‘Registreer’.

 

4. Bevestig de registratie
Je krijgt nu in beeld een overzicht te zien van jouw persoonlijke gegevens, controleer dit. Kloppen de gegevens? Kies dan voor de knop ‘Registreren’.

 

 
5. Jouw UBN wordt weergeven
De bevestiging van jouw aanvraag wordt in beeld weergeven. Jouw UBN-nummer is nu zichtbaar. Je kunt dit nummer doorgeven wanneer de chipper of dierenarts naar jouw UBN vraagt.
6. Betaal jouw UBN aanvraag
De kosten van een UBN-nummer zijn eenmalig € 19,00. Na deze aanvraag ontvang je een factuur per post.

 
Let op: de wet spreekt niet van jou als Eigenaar, maar van jou als Houder. Het gaat dus om de gegevens van de verzorger en van de locatie waar het dier verblijft. Die persoon is verantwoordelijk voor de juiste registratie en de juiste doormeldingen. PetBase helpt je om dit eenvoudig en correct te doen.

 

 

Preventie tegen vuurwerk stress

Onderstaand een aantal aanvullende tips om de jaarwisseling voor uw huisdier makkelijker te maken: 

- Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is. 

- Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes
  (b.v. een gevulde Kong® voor honden en een gevulde Pipolino® voor katten). 

- Gordijnen sluiten, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien. 

- Zet eventueel de radio of TV aan (let wel op dat het geen programma is met harde geluiden). 

- Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creeer verschillende keuzemogelijkheden. 

- Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven. 

- Bij gewenst gedrag, geen vertoon van angstgedrag, kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht. 

- Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigs ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn.Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst. 

- Bij zowel de korte als de lange termijn aanpak kan bij honden de DAP® Dog Appeasing Pheromone verdamper en/of halsband worden gebruikt en voor katten de Feliway® verdamper. Dit geldt ook voor de voedingssupplementen Zylkene® en Telizen® of het Royal Canin® Calm Diet. Deze lijken in de praktijk redelijke effecten te boeken bij milde angsten. In de literatuur is echter nog niet veel beschikbaar aan betrouwbare studies bij situaties met een dusdanig hoog angstniveau zoals dat bij vuurwerk soms kan voorkomen.

 

 

 


 

 

 

 

Een vrouwelijke hond wel of niet laten castreren?

Een vrouwelijke hond wel of niet laten castreren?

Hoe vaak en wanneer wordt een hond loops?

Een teef wordt normaal op een leeftijd van 6 tot 9 maanden voor het eerst loops. De hond wordt 2x per jaar loops. Bij sommige rassen is het normaal dat een hond maar één keer per jaar loops wordt ( dit zien we vooral bij de grote rassen, b.v de husky).

De loopsheid duurt gemiddeld 3 weken en wordt gekenmerkt door een gezwollen vulva, enkele dagen bloederige uitvloeiing en het interesse van reuen in de teef.

De dag waarop men voor het eerst bloederige uitvloeiing ziet, is de eerste dag van de loopsheid. (Helaas zijn er soms ook honden die geen bloederige uitvloeiing hebben maar toch loops zijn. Dit komt gelukkig niet vaak voor.

Lees meer...

Een vrouwelijke hond wel of niet laten castreren?

Gedurende de loopsheid is de hond enkele dagen vruchtbaar, meestal is dit rond de 11e-13e dag van de loopsheid. De hond kan vooral in deze periode proberen te ontsnappen om zich te laten dekken door een reu. Het is dus van belang de teef gedurende de hele loopsheid aangelijnd te houden.

Schijnzwanger:

Ongeveer 6-8 weken na de loopsheid kan de hond schijnzwanger worden. De hond gedraagt zich dan alsof ze een nestje pups gaat krijgen. Graaft kuilen sleept met speeltjes en gaat soms zelfs melk geven. De schijnzwangerschap duurt normaal gesproken ongeveer 8 weken.

Sommige honden zijn in de ze periode rustiger c.q slomer en janken en piepen wat meer.

Veel afleiding door b.v. wandelen is goed voor de hond. Het aaien over de buik stimuleert de melkproductie en is dus niet aan te bevelen.

In het algemeen worden de symptomen van de schijnzwangerschap meer uitgesproken naarmate de hond ouder wordt.

Als de hond last heeft van te veel melkproductie, dan kan deze m.b.v pillen geremd worden.

Het voorkomen van de loopsheid kan op twee manieren:

 1. Door antiloopsheid spuiten; 1-2 maanden voor de loopsheid krijgt de hond een hormoonspuit van de dierenarts. Deze spuiten moeten om de 5-6 maanden herhaalt worden. De antiloopsheidspuiten worden gegeven tot de hond dood gaat omdat honden in het algemeen loops worden tot ze dood gaan.
 2. Door een operatie van de teef: de hond wordt gecastreerd d.w.z de eierstokken worden  verwijderd.

 

De voordelen en nadelen van antiloopsheidspuiten en een castratie op een rijtje:

 

 

antiloopsheid spuit

 

 

operatie; castratie

 

Voordelen:

 

 1. geen operatie
 2. minder risico op incontinentie

 

 1. de teef wordt niet meer loops
 2. de teef wordt niet meer schijnzwanger
 3. de teef kan geen baarmoederontsteking meer krijgen
 4. minder kans op borstkanker
 5. minder kans op suikerziekte

 

 

Nadelen:

 

 1. kans op baarmoeder ontsteking
 2. vergrote kans op borstkanker
 3. schijnzwangerschap wordt niet altijd voorkomen
 4. kans op suikerziekte
 5. kale plek of witte haren op de plaats van injectie
 6. kans op acromegalie

 

 

 1. operatierisico
 2. sommige honden hebben een grotere eetlust na de operatie ® overgewicht
 3. grotere kans (11%) op urine incontinentie
 4. sommige rassen krijgen na de castratie een andere vacht: krullerige vacht

 

Op welke leeftijd kan de teef het best gecastreerd worden?

Het is aan te raden om de teef 4 maanden na het begin van de eerste loopsheid te laten castreren.

De hormonen die ervoor zorgen dat een hond loops wordt spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van  borstkanker, een baarmoederontsteking, suikerziekte etc..

Naarmate er meer hormonen in het lichaam aanwezig zijn geweest oefenen zij meer invloed uit op de organen in het lichaam. Dit is een soort cumulatief effect dat de hormonen uitoefenen.

In een onderzoek dat bij honden werd uitgevoerd bleek, dat honden die voor de 4e loopsheid gecastreerd werden veel minder kans hebben op borstkanker!

 

 

Chippen van uw huisdier

Laat uw huisdier chippen en registreren.
Dit voorkomt ergernis bij vermissing.

Controleer ook uw chip op internet en kijk of uw huisdier wel is geregistreerd.
Op onderstaande links kunt u het chipnummer controleren

petmaxx

Petbase

chipnummer.nl

tasso.net

abiec-bvirh.be