Wel of niet castreren

Wel of niet castreren

 

Slechte adem bij honden en katten

De meeste honden met een vieze adem hebben last van parodontitis.
Ook bij katten komt parodontitis veel voor alleen is bij deze diersoort de oorzaak ingewikkelder.

Wat is parodontitis?
Het parodontium is het steunweefsel rond de tand of kies. Het bestaat uit tandvlees en bot. Tussen de tand en het bot bevinden zich kleine bandjes (ligamenten) die de tand op zijn plaats houden. Als dit steunweefsel ontstoken is spreekt men van een parodontitis.

Lees meer...

Slechte adem bij honden en katten

Wat is parodontitis?
Het parodontium is het steunweefsel rond de tand of kies. Het bestaat uit tandvlees en bot. Tussen de tand en het bot bevinden zich kleine bandjes (ligamenten) die de tand op zijn plaats houden. Als dit steunweefsel ontstoken is spreekt men van een parodontitis.

Hoe ontstaat parodontitis?
Als een hond heeft gegeten blijft er een laagje tandplak op de tanden achter. Deze tandplak zit vooral in kleine hoekjes of tussen de tanden. Op de foto hieronder is het gebit van een jonge hond te zien. Wat opvalt is dat de melktanden naast de “gewone” blijvende tanden staan. Hierdoor is er in de mond niet voldoende ruimte voor alle tanden, de tanden staan abnormaal dicht tegen elkaar aan en er ontstaan veel hoekjes. De tandplak blijft tussen de tanden achter en mineraliseert tot tandsteen.
Op de foto is de tandsteen vooral links boven op de achterste twee kiezen zichtbaar en links boven tussen de melk hoektand en de blijvende hoektand te zien. Het tandsteen heeft een ruw oppervlak waardoor bacteriën zich makkelijk aan het tandsteen vasthechten en zo een ontsteking van het tandvlees veroorzaken (= gingivitis). Ook de gingivitis is op de foto hieronder te zien als een rood randje van het tandvlees naast het tandsteen. Deze foto is slechts een voorbeeld, ook zonder persisterende melktanden kunnen honden last hebben van tandsteen en dus van gingivitis. Het moge duidelijk zijn dat parodontitis geen ouderdomsziekte is! Bij een hond die last heeft van een gingivitis bloed het tandvlees makkelijk, verder valt het op dat “het tandvlees los laat”. Tussen het tandvlees en de tand ontstaan diepere gleuven z.g.n pockets waarin zich nog meer etensresten kunnen ophopen. Het tandvlees trekt zich steeds meer terug, waardoor in het ergste geval zelfs de wortels van de tand bloot komen te liggen. Voor dat het zo ver komt is het belangrijk dat er een afspraak wordt gemaakt om het tandsteen onder verdoving te verwijderen. Met een scaler (een soort krabbertje) wordt eerst handmatig het tandsteen zo veel mogelijk verwijderd. Vooral onder het tandvlees moet dit voorzichtig gebeuren. Daarna wordt het resterende tandsteen met het trilapparaat verwijderd en de tanden gepolijst met de cocoon. De eigenaar krijgt adviezen om herhaling zo veel mogelijk te voorkomen.

Parodontitis begint als een gingivitis en is progressief en meestal irreversibel!
Dit betekent dat het steunweefsel verdwijnt. De ligamenten die de tanden op zijn plaats houden verdwijnen en het botweefsel rond de tand verdwijnt. Hierdoor vallen tanden soms uit. Zoals op de tekening hieronder te zien is hebben niet alle tanden of kiezen even veel wortels. De kiezen met 2 of drie wortels kunnen last hebben van ernstige parodontitis en zelfs los zitten, ze vallen niet zomaar uit! Als de parodontitis ernstig is wordt overwogen of het niet beter is om de tand of kies te trekken. Met een kies die los zit zal een hond toch niet kauwen.